DELFT - Een boekhandel in Delft heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag 21 exemplaren van de Herziene Statenvertaling verkocht. De officiële presentatie van de uitgave is zaterdag in de Grote Kerk in Dordrecht.

Boekwinkel de Pelgrim wilde met de nachtelijke opening voorop lopen, net als 500 jaar geleden het geval was. Volgens de boekhandel werd het Oude Testament van de eerste in het Nederlands vertaalde Bijbel als eerste in Delft gedrukt. Dat was in 1477.

De Statenbijbel is de eerste complete officiële Nederlandstalige Bijbelvertaling en verscheen in 1637.

''We hadden niet verwacht dat er veel mensen zouden komen. Het ging om de aandacht voor de Delftse geschiedenis'', aldus boekhandelaar David Koerts.

De modernste versie van de Statenbijbel is populair: het boek was in november al toe aan een herdruk, na een eerste druk van ruim 50.000 exemplaren.

Dordrecht

Ruim 1200 mensen worden zaterdag in Dordrecht verwacht bij de presentatie in de Grote Kerk, onder wie burgemeester Arno Brok van Dordrecht en commissaris van de Koningin van Zuid-Holland Jan Franssen.

De Stichting Herziening Statenvertaling begon in 2002 met de moderne vertaling van de Statenbijbel. Meer dan 45 mensen werkten mee aan het project.