AMSTERDAM - De stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) is verbolgen over het verstrekken van een 'ebookgeschenk' tijdens de komende Boekenweek.

Het bedrijf PixelPerfect Publications geeft tijdens het literaire evenement van 16 tot en met 26 maart via boekwinkels een ebook cadeau. Lydia Rood is de schrijfster van het ebookgeschenk, met als titel De kop van de pauw.

De CPNB eist dat PixelPerfect stopt met de actie, liet directeur Eppo van Nispen woensdag weten. ''We willen niet dat een commerciële partij aan de haal gaat met de Boekenweek. Het lijkt alsof het bij de Boekenweek hoort, maar dat is niet zo.''

Rechten

Van Nispen wil het eigen Boekenweekgeschenk, komende editie geschreven door Kader Abdolah, ook in de vorm van een ebook uitbrengen. De CPNB zoekt nog naar een vorm hiervoor. Bovendien heeft de stichting de rechten op de naam Boekenweek, Boekenweekgeschenk en ebookgeschenk, zegt Van Nispen.

''Het bedrijf mag op duizend manieren een ebook cadeau doen, zolang het maar niet wordt geassocieerd met de Boekenweek.''

Contact

PixelPerfect zegt met het ebookgeschenk te komen omdat initiatieven bij de CPNB op dit gebied uitbleven. ''Ik heb een paar weken geleden al contact opgenomen met Van Nispen om te praten over een ebookgeschenk, maar ik heb geen reactie gekregen'', zegt directeur Peter de Ruiter.

''Ik heb hetzelfde idee als de CPNB: het ebook verkoopbaar maken bij de boekhandel. Het is niet mijn bedoeling te trappen of te parasiteren.'' De Ruiter is niet van plan te stoppen met zijn project en hoopt nog steeds op samenwerking met de CPNB.

Krasboek

Het ebookgeschenk van PixelPerfect zal beschikbaar komen in de vorm van een zogeheten krasboek. Een krasboek is de cover van het boek gedrukt op zwaar papier, met flaptekst en een krascode. Met deze code kan de lezer het ebook downloaden via een website.

Iemand krijgt het krasboek in de boekwinkel cadeau bij de aanschaf van een ereader of een luisterboek of na aankoop van een ebook via internet.

Het papieren Boekenweekgeschenk van de CPNB wordt verstrekt bij de aanschaf van minstens 12,50 euro aan Nederlandstalige boeken.