Seks, geweld en misdaad zijn nog maar enkele ingrediënten van deze flink volgestouwde en onderhoudende thriller van eigen bodem, waarin een vlotte meid met glamourbaan een stalker achter zich aan krijgt.

Isa Maron (pseudoniem) is een schrijfster die naar eigen zeggen weinig opheeft met missionariserotiek in haar boeken. Vorig jaar leidde dat tot het vurige Passiespel, waarin een koppel de grenzen van de kinky seks opzoekt.

Het smaakte kennelijk naar meer, want in Verboden verleden wordt onze protagonist Ariane Zuiderwijck overrompeld door haar minnaar Abhay die een marmeren paal krijgt van actieve en passieve wurgseks.

Maar dat is bijzaak. Abhay, de bronstige kelenknijper, is verder een buitengewoon voorkomende vriend die als een heuse prins het sterke, onafhankelijke hart van Ariane wint.

Blitse baan

Hij gaat een prettige rol spelen in haar leven dat in het teken staat van een net zo blitse baan als van Floortje Dessing. Ariane de Airmiles Queen reist de wereld rond voor reportages, Ariane zit zelden in haar appartement aan de Amsterdamse Prinsengracht , en Ariane’s tv-contract is in de maak.

De keerzijde, anders heb je geen misdaadverhaal, is dat ze al enige tijd last heeft van een sinister type dat haar akelige kaartjes stuurt en erop uit lijkt zijn duistere kicks te verhevigen. En dan heeft ze ook nog een moeder die zo manipulatief is als in een soap en een vermoeiende broer.

Als in de duinen een oud lijk uit het zand komt piepen dat een oude bekende blijkt te zijn, is het definitief gedaan met de façade die de Zuiderwijcks in stand wilden houden.

Hullie van tv

Verboden verleden is een vrouwenthriller met genoeg flair, glamour en beau monde om de highlights boven de Nederlandse mistbanken te zien uitsteken; bedreven geconstrueerd en – het moet gezegd – met zorg afgewerkt.

Maar het is ook een nouveau riche-thriller, zonder eigen klank of scherpte. Door de gedegen aanpak is de ontknoping zeker niet voorspelbaar maar verrassend is ie ook niet, daarvoor zijn de personages te afstandelijk: te veel gemodelleerd naar ‘hullie van tv’.