AMSTERDAM – De wereldberoemde boekencollectie van de Bibliotheca Philosophica Hermetica dreigt uit de bibliotheek aan de Amsterdamse Bloemgracht te verdwijnen doordat Friesland Bank er voor vijftien miljoen euro beslag op heeft gelegd. Dat schrijft Trouw donderdag.

De bibliotheek is in het bezit van meer dan twintigduizend boeken en manuscripten. Veel van de werken zijn zeldzaam en tot wel duizend jaar oud.

Bibliotheca Philosophica Hermetica is inmiddels gesloten. De Friesland Bank weigert aan de krant commentaar te geven op de beslaglegging omdat het “geen informatie geeft over klanten”. Trouw weet verder te melden dat de medewerkers een spreekverbod hebben gekregen.

Bekend is dat er een zakelijk conflict speelt tussen de Friesland Bank en de oprichter van de bibliotheek. Website Follow The Money wist vorige week al te melden dat oprichter Joost Ritman in financiële nood verkeerd en probeert zijn collectie aan het Rijk over te dragen

Koning Arthur

Onder de wereldberoemde werken in de Amsterdamse bibliotheek is het manuscript van het middeleeuwse verhaal van Koning Arthur en de eerste geïllustreerde versie van Goddelijke Komedie van Dante uit 1471.

De totale collectie is naar schatting vijftig miljoen euro waard.