Harry Kramp behoort waarschijnlijk tot de laatste generatie Nederlandse copywriters die een halfaffe roman in hun bovenste la bewaren. Onder hen zijn er maar weinig die het klaarspelen om hun boek af te maken en uitgegeven te krijgen.

Met deze thriller schaart Kramp zich in de rij van Dimitri Frenkel Frank, Herman de Boer en (de Belg) Beigbeder.

De Commercial speelt in de wereld die Kramp als geen ander kent. Grote reclamebureaus met grote klanten en dure commercialproducties. In dit geval moet voor een telecombedrijf een 60 secondenfilmpje gedraaid worden.

En dat gebeurt zoals te doen gebruikelijk op een plek waar zowel de locaties als de vrouwen ongekend mooi zijn en de zon wel schijnen wil.

Vrouwenhandel

Gekozen wordt voor een week lang filmen in de Chileense havenstad Valparaíso. En het thrillerelement dat door het verhaal heen speelt wordt gevormd door de betrokkenheid van de beeldschone Margarita die onder het mom van casting agent probeert weerloze, jonge slachtoffers te onttrekken aan de greep van de meedogenloze vrouwenhandelaars.

De creatieve directeur Paul Hollack, die toch al zeer gevoelig is voor vrouwelijk schoon, raakt dermate gecharmeerd van Margarita dat hij in levensgevaarlijke situaties belandt met 'de Ambassadeur’ en diens gespuis.

Intussen is de omvangrijke crew druk bezig met het verkennen van locaties, het casten van acteurs en figuranten en uiteindelijk ook met het filmen van de commercial. De meesten merken ook weinig of niets van Pauls en Margarita's riskante omzwervingen door de louche wijken en krochten van de Zuidamerikaanse havenstad.

Smakelijk

De unieke sfeer van het filmen in Verweggistan met een groep mensen die in korte tijd onder hoge druk samengebracht zijn, in een geïsoleerde situatie met alle relationele verwikkelingen en complicaties die daaruit voortvloeien, is buitengewoon smakelijk en duidelijk door een ervaringsdeskundige beschreven.

Dat maakt echter ook dat je de wat slordige gaten in de plot, de inconsistentie in sommige karakters en de vooral in het begin nog hinderlijke stijlfouten, graag voor lief neemt en dus door wilt lezen tot het gewelddadige einde.

Dat heeft het voordeel dat je onderweg ook nog onthaald wordt op een verrassend overtuigende seksscène. Fijn voor de kerstvakantie.