REYKJAVIK - Ronald Giphart heeft zijn nieuwe roman IJsland ten doop gehouden in IJslands bekendste warmwaterbron de Blue Lagoon. Gekleed in slechts een zwembroek dompelde Giphart zaterdag het eerste exemplaar onder in het lichtblauwe water. NU.nl was erbij.

Een ober, met zijn vlinderstrik het deftigst ‘gekleed’, waadde met een dienblad drankjes rond om op deze ludieke boekpresentatie te proosten. En op de terugkeer van de romancier Giphart, die met deze nieuwe roman toont na vijf jaar weer helemaal terug te zijn.

Het nieuwe boek met zijn vertrouwde, soepele en beeldende stijl maakt een ding duidelijk: Giphart is zijn ijzersterke gevoel voor humor nog altijd niet verloren.

Het is dankzij de moeder van de promotiedame van een luchtvaartmaatschappij dat Giphart zijn nieuwe roman in IJsland presenteerde. Moederlief had op de site van haar favoriete auteur gelezen dat zijn nieuwe roman ‘IJsland’ zou heten en haar dochter hierop gewezen, die vervolgens uitgeverij Podium spontaan vliegtickets aanbod.

Metafoor

Na een bezoek aan IJsland met zijn hockeyteam, een hecht veteranenelftal, wist Giphart dat dit land van spuitende geisers en ijskoude gletsjers het decor voor zijn nieuwe roman moest zijn.

“Ik wilde schrijven over cabaretiers, een ziek kind en Giph opvoeren, de hoofdpersoon uit onder andere Ik omhels je met duizend armen”. De verfilmde bestseller uit 2000 speelt zich af op feesteiland La Palma in het zonnige Caribische gebied.

“Met deze nieuwe roman wilde ik een tegengesteld verhaal schrijven en het koude IJsland leent zich hier perfect voor: het is een metafoor voor crisis en verwijdering tussen mensen. Het ruige eiland wordt gekenmerkt door een desolaat en onherbergzaam landschap, maar heeft ook het onbesuisde uitgaansleven van Reykjavik met zijn vrije seksuele moraal.”

De laatste reden om IJsland als decor te nemen is Gipharts levenslange fascinatie voor IJslandse sagen. “Ik heb in feite een heldenepos geschreven over een jongetje dat in levensnood zit. In het voorlaatste hoofdstuk zit ook een kleine sage verwerkt,” legt Giphart uit.

Drie mannen

IJsland vertelt het ontroerende verhaal van cabaretier Giph die zijn gevoel voor humor kwijt is. Als tekstschrijver vergezelt hij de komische gebroeders Ludo en Egon op hun theatertour. Na de zesde tournee raken de drie mannen (deels gebaseerd op Gipharts succesvolle theatershows met Bart Chabot en wijlen Martin Bril), behoorlijk op elkaar uitgekeken.

Hun impresario neemt hen mee naar IJsland, om daar de basis te leggen voor een nieuwe al uitverkochte show.

Het plan is gletsjers te bezoeken, met sneeuwscooters rond te racen en het wilde nachtleven van Reykjavik te ontdekken.

Op het ijskoude eiland moet het vuur aangewakkerd en de eenheid worden hersteld, vooral met Giph die na de verliefdheid op de hoogzwangere Friese Teaske en de zeer moeizame geboorte van haar zoon Bent moet vaststellen dat het moeilijk is om mensen aan het lachen te maken als het lachen jezelf is vergaan.

Grilligheid

“Mijn verhalen schuren altijd tegen het autobiografische aan”, stelt Giphart. “Onze jongste zoon heeft ook tien weken op de intensive care gelegen en ik wist toen al dat er ooit een dag kwam dat ik hierover zou schrijven.

De grootste angst van elke ouder is dat zijn kinderen ziek worden. En als ze dan ziek worden en je komt op een IC, dan denk je dit is niet voor mij, dit is voor anderen. Over die totale onberekenbaarheid van het leven en grilligheid van het lot wilde ik schrijven. Het leert je inzien wat er werkelijk toe doet."

Giphart doopt 'IJsland'