Le Carré is de oude meester die het Britse spionageverhaal verhief tot echte literatuur. Zijn creaties, Smiley voorop, zullen ons altijd bijblijven.

Zijn grimmigheid ten opzichte van de bureaucratische Britse bovenklasse is nog altijd aanwezig. Maar - en op zijn leeftijd mag dat - met minder scherpe kantjes.

In Rusland bestaan nog steeds de rauwste misdaadsyndicaten. Met behulp van hun banken weten ze illegaal verkregen fondsen wit te wassen. De Seven Brotherhoods is een samenwerking van diverse boevenbendes met Prince als een Russische Don aan het hoofd. Hun vaste bankier is Dima; die is gepokt en gemazeld in dit soort witwasserij.

Rus zoekt rust

Als zijn partner-in-crime Misha wordt vermoord, ontfermt Dima zich over diens twee kinderen en besluit met zijn eigen gezin en de twee weesjes in Engeland een misdaadloos, veilig bestaan op te bouwen. In ruil daarvoor moet hij de handel en wandel van Seven Brotherhoods verklikken aan de Engelse Geheime Dienst.

De Dienst heeft uiteraard interesse in deze overloper, en ze schakelen een Engels paar in, Perry en Gail, met wie Dima op Antigua een kersverse vriendschap heeft ontwikkeld, in opmaat naar dat veilige bestaan op het Britse continent.

Subagentschap

Een door de Dienst gedoogd subagentschap gaat uitzoeken of de info van de voormalig Russische witwasser wel hout snijdt. Perry en Gail worden over hun nieuwe ‘vriend’ intensief ondervraagd en ingezet om het overlopen van Dima te begeleiden.

Dat levert na een wat trage start van het boek, een spannend verhaal op; met vele flashbacks verteld, met reizen, onderduiken, samen met de hele familie, en het ontlopen van handlangers van de Seven Brotherhood. Le Carré weet als geen ander hoe je geloofwaardige karakters neerzet.

Zijn schrijfstijl is zoals altijd heel gekund met veel inzicht in contemporaine hangijzers als de recessie en de crisis in de financiële wereld.

Met zoveel bedrevenheid is het des te vreemder dat Le Carré het slot zo abrupt afwerkt, alsof er een hoofdstuk is weggevallen. Of mikte hij soms op een sequel?