AMSTERDAM – Het getekende konijntje Kathy gaat de strijd aan met Nijntje. Sanrio, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor Nijntjes Japanse aartsvijand, tekent bezwaar aan tegen de uitspraak van de Amsterdamse rechtbank dat Kathy te veel overeenkomsten vertoont met het Nederlandse konijntje.

Dat melden Amerikaanse media. De rechtbank besloot dinsdag in een kort geding dat Sanrio met Kathy inbreuk maakt op het copyright van Nijntje. Het bedrijf mag in de Benelux geen Kathy-producten meer maken en verkopen.

Als Sanrio het verbod overtreedt, moet het bedrijf een dwangsom van 25.000 euro per dag betalen. Bovendien moet Sanrio de proceskosten van 50.000 euro betalen.

nijntjekathy 350
Nijntje vs. Kathy

Het kort geding was aangespannen door Mercis, het bedrijf achter onder meer Nijntje, Betje Big en Boris. De onderneming liep tegen de afbeelding van Kathy aan en vond dat het konijntje wel erg veel gelijkenis met het Nederlandse peuteridool vertoonde.

Volgens Sanrio is de huidige Nijntje echter anders dan de Nijntje die ooit is gedeponeerd als merk en is er daarom geen sprake van inbreuk op het merkrecht.

Kathy is een vriendinnetje van Hello Kitty en maakte haar opwachting in de tekenfilmserie over het katje. Sanrio verwacht dat het effect van de zaak op de omzet van het bedrijf beperkt zal zijn.