AMSTERDAM - In het Hilton Hotel in Amsterdam is donderdag een biografie over cabaretier Toon Hermans (1916-2000) gepresenteerd. Het vuistdikke boek Toon is van de hand van publicist en programmamaker Jacques Klöters.

Hij werkte zes jaar aan de 534 bladzijden over de theatergrootheid. Klöters leerde Toon Hermans in 1989 kennen, vertelde hij tijdens de presentatie.

''Toen werd ik toegelaten tot zijn gezin en raakten we aan de praat. Dat praten is nooit opgehouden.''

Het eerste exemplaar reikte Klöters symbolisch uit aan de Heilige Gemma, een negentiende-eeuwse Italiaanse apothekersdochter die in Hermans' geboorteplaats Sittard wordt vereerd.

Heilige Gemma

Toon Hermans meende dat de heilige zijn leven had gered na een ongelukkige val eind jaren dertig, toen hij als keeper in het doel stond.

De val had vermoedelijk zijn onderste rib en nier beschadigd,en leidde tot infecties en hoge koorts. De 22-jarige moest bewegingsloos in bed liggen.

Hermans lag op sterven,de doktoren hadden hem al opgegeven. Toen besloot zijn moeder negen dagen lang tot de Heilige Gemma te bidden, waarna Hermans weer genas.

Suite

''De Heilige Gemma was een vrouw die hij aanbad'', zei Klöters. ''Hij had altijd een bidprentje van haar op zak.'' Voordat hij moest optreden, vroeg Hermans altijd geestelijke bijstand aan de moeder-overste van de Sint-Gemmakapel in Sittard.

Twee zusters van de kapel waren naar Amsterdam gereisd om namens de heilige het eerste exemplaar van de biografie in ontvangst te nemen.

De presentatie had plaats in het Amsterdamse Hilton Hotel omdat Toon Hermans daar vaak verbleef. ''Hij huurde een suite om zijn Amerikaanse show voor te bereiden'', aldus Klöters.

Musical

''Hij kon dat beter in een luxueuze omgeving dan thuis.'' Die Amerikaanse show is er echter nooit gekomen.

Het verschijnen van de biografie heeft plaats in het Toon Hermans-jaar. Het hele jaar zijn er activiteiten om stil te staan bij de dood van de kleinkunstenaar, tien jaar geleden. De hommage wordt in december afgesloten met de première van een musical over de cabaretier.