AMSTERDAM - Bestsellerauteur Simone van der Vlugt stelt haar elektronische boeken beschikbaar zonder beperkingen. Iemand die een e-book van haar koopt, kan deze voortaan oneindig kopiëren.

Wel zullen de elektronische boeken een watermerk krijgen, zodat de grootschalige verspreiding van kopieën gemakkelijk traceerbaar is.

Dat maakte uitgeverij Ambo Anthos woensdag bekend. Van der Vlugt is volgens de uitgever de eerste bestsellerauteur die haar e-books beschikbaar stelt zonder kopieerbeperkingen.

Mobiele telefoon

Een e-book is nu nog meestal slechts enkele keren te kopiëren, naar bijvoorbeeld een mobiele telefoon of een iPad.

Het was een beslissing van Van der Vlugt zelf om haar e-books zonder kopieerbeperkingen beschikbaar te stellen. Ze ontdekte na de aanschaf van een iPad dat er maar weinig Nederlandstalige boeken beschikbaar zijn voor dat apparaat.

Beschikbaar

Ook constateerde ze dat haar papieren boeken sowieso gescand en verspreid worden. ''Dus dan stel ik liever zelf e-books beschikbaar die lezers kunnen kopen en kunnen lezen op het apparaat van hun eigen keuze'', aldus de schrijfster. Ze stelt op deze manier alle titels voor volwassenen beschikbaar, inclusief het boek Op klaarlichte dag. Met dit boek won ze onlangs de NS Publieksprijs 2010.

De uitgever is niet bang dat door het besluit van Van der Vlugt overal illegaal gekopieerde boeken van haar gaan rondzwerven op internet. Door de watermerktechnologie is de verspreider te achterhalen, waarop deze kan worden aangepakt.

Buurman

Tegelijkertijd kunnen kopers van de e-books wel kopieën verstrekken aan bijvoorbeeld familieleden of vrienden. ''Een gewoon boek wordt ook uitgeleend aan een buurman of een vriendin'', aldus een woordvoerster.

Ambo Anthos wil eind volgend jaar gaan evalueren wat de effecten van de beslissing zijn op de verkoop van de boeken. Nog niet alle internetwinkels kunnen of willen e-books verkopen zonder kopieerbeperkingen.