DEN HAAG - Schrijver A.L. Snijders heeft de Constantijn Huygens-prijs gewonnen. Dat heeft de Jan Campert-stichting maandag bekendgemaakt. Snijders krijgt de oeuvreprijs voor een genre dat hij zelf heeft verzonnen: het ZKV, het zeer korte verhaal.

Aan de prijs is een geldbedrag van 9000 euro verbonden.

Volgens de jury weet Snijders zelfs de kortste tekst grote blijvendheid te verlenen. ''Het is dan ook logisch dat hij daartoe het ZKV verzon. Alle ballast is weg uit zijn teksten, die meestal niet langer zijn dan een pagina in druk en heel vaak aanmerkelijk korter.''

Het oeuvre van inmiddels vele honderden ZKV's is ''uniek in de Nederlandse letterkunde'', aldus de jury. A.L. Snijders is een pseudoniem van Peter Cornelis Müller (1937).

Jan Campert-prijs

De Jan Campert-prijs, een jaarlijkse poëzieprijs van 5000 euro, gaat naar dichteres Hélène Gelèns (1967). Ze is onderscheiden voor haar bundel Zet af en zweef. ''De bundel bevat een waaier aan gedichten en cycli die treffen door hun indringendheid'', oordeelde de jury.

David van Reybrouck (1971) ontving de tweejaarlijkse J. Greshoff-prijs (5000 euro) voor beschouwend proza voor het boek Congo, een geschiedenis.

Koloniaal verleden

De jury is zeer onder de indruk ''van de literaire wijze waarop Van Reybrouck zijn lezers ontwricht en hen een onthutsende confrontatie met het koloniaal verleden en het onvoorspelbare heden binnenvoert.'' De Vlaamse auteur won kort geleden ook al de Libris Geschiedenis Prijs voor dit boek.

Aan Koen Peeters (1959) is voor zijn roman De bloemen de F. Bordewijk-prijs (5000 euro) toegekend. De Jan Campert-stichting kent al meer dan zestig jaar de literaire prijzen van de gemeente Den Haag toe.