DEN HAAG - Een paar bladzijden van Archibald Strohalm, een omslag van de nooit verschenen roman De Ontdekking van Moskou en een floppy met het definitieve manuscript van Siegfried.

Dat zijn een paar van de dingen die vanaf dinsdag te zien zijn in het Letterkundig Museum in Den Haag. Het museum heeft in allerijl een expositie met bijzondere parafernalia en memorabilia van de zaterdag overleden Harry Mulisch samengesteld.

De conservator van het museum had al voorbereidingen getroffen voor de tentoonstelling toen enkele weken geleden bekend werd dat Mulisch ernstig ziek was.

Een ander bijzonder object dat in Den Haag wordt tentoongesteld, is een schilderij van de herenclub waar Mulisch lid van was.

Films

De vraag naar films die zijn gebaseerd op boeken van Mulisch is sinds zijn overlijden aanzienlijk gestegen. De boeken De Aanslag, De ontdekking van de hemel en Twee vrouwen werden verfilmd. Dat hebben filmdistributeurs A-Film, Entertainment One en Dutch FilmWorks maandag bekendgemaakt.

De distributeurs gaven aan dat vooral winkelketens belangstelling tonen en niet zozeer consumenten. De voorraad van Entertainment One, die alleen De ontdekking van de hemel uitgeeft, is al uitverkocht.

Een woordvoerder van A-Film liet weten dat er beduidend meer vraag is naar De Aanslag. ''Wij verkopen inmiddels tussen de vijf- en tienduizend exemplaren per maand. Normaal gesproken lag dit aantal op vijfhonderd.'' Een zegsman van Dutch FilmWorks, uitgever van Twee vrouwen, spreekt van een opleving tot in de duizenden bestellingen.