AMSTERDAM - De website Bol.com heeft zijn boekensite aangepast om de vele bezoekers die op zoek zijn naar werk van de zaterdag overleden schrijver Harry Mulisch te leiden.

Dat heeft een woordvoerder van de internetsite maandag laten weten. Harry Mulisch is vanaf het bekendmaken van zijn overlijden zondagochtend de meest gebezigde zoekterm op Bol.com.

Ook de verkoop van boeken van de overleden auteur is ''omhoog geschoten'', aldus de zegsman. ''Alleen al zondag zijn er honderden Mulisch-titels meer verkocht dan de dagen ervoor.''

Mulisch overleed zaterdag op 83-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Hij laat een oeuvre achter van vele tientallen titels.

Boekwinkels

Niet alleen op het internet, ook in boekwinkels vliegen de boeken van Mulisch maandag over de toonbank. ''Er is vandaag een nadrukkelijke vraag naar de boeken van Mulisch. Mensen denken 'dat moet ik nog snel even kopen''', zegt algemeen directeur van boekhandelketen Selexyz Matthijs van der Lely.

Ook een medewerker van uitgeverij de Bezige Bij constateerde maandag dat '' er een enorme vraag'' is naar boeken van Mulisch. ''Er is een run op zijn boeken. Er is vooral veel vraag naar de boeken waarover dit weekeinde veel werd gesproken, zoals De aanslag en De ontdekking van de hemel.

Van der Lely verwacht de komende dagen geen problemen in het tegemoetkomen aan de vraag naar boeken van de overleden schrijver, omdat de boekhandels een ruime voorraad hebben van zijn literatuur.

Oude titels

''Wij hebben altijd een breed assortiment van Mulisch in voorraad omdat hij op de lijst staat van boeken die middelbare scholieren moeten lezen'', zegt Van der Lely. Volgens hem is het mogelijk wel wat moeilijker om aan oude titels van Mulisch te komen.

Volgende week verschijnt van Mulisch het ruim 1100 pagina's tellende boek Opspraak, verslagen van de twintigste eeuw. Dit is een bundeling van vijf beschouwende, controversiële boeken van Mulisch die eerder zijn verschenen, waaronder De zaak 40/61 en Het seksuele bolwerk. Daarnaast komt er een heruitgave van Voer voor psychologen, aldus de uitgever.

Mulisch overleed zaterdag op 83-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Hij laat een oeuvre achter van vele tientallen titels.

Boeken Harry Mulisch