AMSTERDAM - De Nederlandse ochtendkranten pakken maandag flink uit met de dood van schrijver Harry Mulisch. Alle kranten behalve Het Financieele Dagblad besteden op meerdere pagina's artikelen aan de laatste van 'de Grote Drie'.

De Volkskrant spant de kroon en wijdt maar liefst negen pagina's aan de overleden auteur. "Toch sterfelijk", kopt de krant op de voorpagina. Het medium biedt onder meer een groot portret van de schrijver en een portret van het huis in Haarlem waar Mulisch zijn jeugd doorbracht.

De voorpagina is gereserveerd voor een grote foto uit 1963. De auteur bezoekt daarop de première van de film Als twee druppels water van Fons Rademakers, de regisseur die halverwege de jaren tachtig Mulisch' boek De Aanslag verfilmde.

NRC Next stelt op de voorpagina de vraag 'Wie wordt de nieuwe Mulisch?'. Door de hele krant heen presenteert de redactie een speciaal Mulisch-ABC. Trouw biedt zijn lezers onder meer reacties van uitgever Robbert Ammerlaan, premier Mark Rutte en Jeroen Krabbé, die De Ontdekking van de Hemel verfilmde.

Monument

Het AD constateert op de voorpagina dat ''Nederland een literair monument verliest''. Sp!ts en Metro vinden allebei dat de dood van Mulisch ''het einde van een tijdperk'' betekent.

De Telegraaf laat onder anderen Joost Zwagerman, Arnon Grunberg en A.F.Th. van der Heijden aan het woord over de zaterdag gestorven ''mythische, heroïsche en soevereine schrijver''.

Harry Mulisch overleden