DEN HAAG - Premier Mark Rutte vindt het overlijden van schrijver Harry Mulisch ''een groot verlies voor Nederland en de Nederlandse literatuur".

''We zijn allemaal met hem opgegroeid. Hij was als een goede bekende voor veel mensen. Van de boekenlijst op school tot het succes van zijn prachtig verfilmde romans'', aldus Rutte zondag in een reactie.

Rutte beschouwt het als een grote prestatie dat iemand uit zo'n klein taalgebied erin slaagde over de hele wereld gelezen te worden. ''Met boeken als De aanslag en De ontdekking van de hemel bewees Mulisch zich als een schrijver van internationale statuur. Een man die universele en herkenbare thema's aansneed, zoals de Tweede Wereldoorlog.''

Rutte kenschetst de schrijver als erudiet en belezen. ''Een echte intellectueel die met zijn boeken desondanks het hart wist te raken van een groot lezerspubliek.''

Grote rol

De premier benadrukt de grote rol die Mulisch in eigen land speelde. ''Mulisch presideerde als vanzelfsprekend over literair Nederland. Zelfs letterlijk, op zijn vaste plek, collega's ontvangend op het Boekenbal.'' Een einde van een tijdperk, aldus de premier.

Staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra sprak eveneens van "een groot verlies voor de Nederlandse Letteren."

"Wij gedenken een groot schrijver met een indrukwekkend en heel veelzijdig oeuvre, dat ook in het buitenland is geroemd."

Markante Amsterdammer

"Een groot schrijver en markante Amsterdammer. Bij leven al onsterfelijk", zo omschrijft burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan de overleden auteur.

"Zijn overlijden is een groot verlies voor zijn naasten en vrienden. Maar ook een verlies voor de stad waarmee hij onlosmakelijk verbonden was: wonend, werkend en zichtbaar in de buurt van het Leidseplein."

Bekijk de Harry Mulisch-special op NU&Toen

Bekijk de reacties NUlive