AMSTERDAM - Schrijver Harry Mulisch is zaterdagavond op 83-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn uitgeverij De Bezige Bij zondag bekendgemaakt. Hij overleed aan de gevolgen van kanker.

Mulisch geldt als een van de grootste naoorlogse schrijvers van Nederland. Samen met de inmiddels overleden Gerard Reve en Willem Frederik Hermans behoorde hij tot De Grote Drie.

Een van zijn bekendste werken is het boek De Aanslag (1982), dat ook werd verfilmd en tot een theaterstuk is bewerkt. De roman over de jarenlange gevolgen van een aanslag door het verzet in de Tweede Wereldoorlog is in zeker 25 talen vertaald.

De verfilming door Fons Rademakers sleepte de Oscar voor beste niet-Engelstalige film in de wacht. De roman staat al jaren hoog op de boekenlijst van middelbare scholieren.

Oorlog

Mulisch (29 juli 1927) werd in Haarlem geboren, waar ook het eerste deel van De Aanslag zich afspeelt. Tijdens de bezettingsjaren collaboreerde zijn van oorsprong Oostenrijks-Hongaarse vader met de Duitsers, terwijl de familie van zijn moeder, een joodse bankiersdochter, gedeporteerd werd. Een paar van zijn boeken gaan over de oorlog.

In 1946 schreef Mulisch zijn eerste verhaal, De kamer, dat een jaar later werd gepubliceerd in Elseviers Weekblad. Pas na zijn eerste publicatie begon hij zich in literatuur te verdiepen. In 1951 verscheen zijn debuutroman Archibald strohalm.

Gedichten

Mulisch schreef meer dan dertig romans en novelles. Ook publiceerde hij gedichtenbundels en schreef hij toneelteksten en diverse non-fictie werken.

In het jaar dat Mulisch 65 werd, verscheen De ontdekking van de hemel (1992). In dit boek vatte hij zijn leven en werk samen. In 2007 kozen lezers de meermalen bekroonde roman tot het beste Nederlandstalige boek aller tijden.

Het boek werd in 2001 met groot succes verfilmd. De eveneens verfilmde roman Twee vrouwen (1975) stond in 2008 weer in de belangstelling toen het centraal stond tijdens de campagne Nederland Leest.

Prijzen

De auteur is meermalen onderscheiden en kreeg belangrijke prijzen, waaronder de Constantijn Huygensprijs, de P.C. Hooftprijs en de driejaarlijkse Prijs der Nederlandse Letteren. In 2000 verscheen zijn laatste roman, Siegfried, een zwarte idylle.

Mulisch bleef de jaren daarna in talkshows verschijnen en was elk jaar een trouwe gast op het Boekenbal, de aftrap van de Boekenweek.

Bekijk de Harry Mulisch special op NU&Toen

Bekijk de reacties op NUlive

Harry Mulisch overleden