AMSTERDAM - De Amsterdamse begraafplaats Zorgvlied is misschien wel de bekendste laatste rustplaats van Nederland.

Op het ruim 16,5 hectare grote terrein, nu omschreven in een boek, liggen meer dan driehonderd bekende Nederlanders begraven uit de wereld van onder meer kunst, bestuur, politiek, toneel en literatuur.

In het boek Wandelen over Zorgvlied, dat maandag verschijnt, vertellen de auteurs Marcel Bergen en Irma Clement over de bijzondere dodenakker.

De 140 jaar oude begraafplaats telt maar liefst 17.000 graven. Wie alle paden en lanen wil bewandelen, is zo'n 60 kilometer onderweg.

Bekende namen

In het boek staan korte biografieën van het leven van de bekende Nederlanders die er begraven zijn.

Zo liggen op Zorgvlied onder anderen circusdirecteur en zakenman Oscar Carré, hoteleigenaar Adolph Wilhelm Krasnapolsky, de oprichter van het biermerk Gerard Adriaan Heineken, zanger en acteur Ramses Shaffy, journalist, schrijver en acteur Ischa Meijer, de geliquideerde advocaat Evert Hingst en kinderboekenschrijfster Annie M.G. Schmidt.

De auteurs gaan in hun boek ook in op enkele bijzondere uitvaarten, zoals die van de oprichter van de Amsterdamse discotheek iT, Manfred Langer. Hij werd op 25 november 1994 in een roze lijkwagen vervoerd onder begeleiding van gogodansers. De honderden aanwezigen dronken whisky-soda.

Bouwmeester

Of die van acteur Louis Bouwmeester, die op 2 mei 1925 werd begraven. Hij lag opgebaard in de Stadsschouwburg en langs de route naar Zorgvlied brachten ruim tienduizend mensen hem de laatste eer.

De begraafplaats is niet alleen bijzonder vanwege de bekende mensen die er zijn begraven. Ook de flora en fauna - Zorgvlied telt zo'n 2400 bomen in 195 verschillende soorten en vele diersoorten - komen in het boek aan bod. Daarnaast kent Zorgvlied bijzondere grafmonumenten, waarvan een aantal zelfs op de Rijksmonumentenlijst staan.

1867

De toenmalige gemeente Nieuwer-Amstel (nu Amstelveen) kocht in 1867 op een openbare veiling een stuk weiland van 3 hectare aan de Amsteldijk voor 5450 gulden (2480 euro). Tuinarchitect Jan David Zocher junior, die ook de aanleg van het Vondelpark in de hoofdstad had ontworpen, nam de inrichting op zich.

Na de gemeentelijke herindeling in 1895 kwam de begraafplaats binnen de grenzen van Amsterdam te liggen. In de loop der jaren is Zorgvlied uitgebreid en uitgegroeid tot een geliefde begraafplaats.