AMSTERDAM – Het echtelijk bed van schrijver Willem Elsschot heeft op een veiling in Antwerpen 3500 euro opgeleverd.

Dat melden Belgische media vrijdag. Een beddenfabrikant kocht het bed van de vijftig jaar geleden overleden auteur.

“Het bed zal een fantastische mooie plaats krijgen in de toonzaal van mijn beddenbedrijf”, liet de koper weten aan het Nieuwsblad.

De opbrengst van de veiling, die werd georganiseerd door radiozender Klara, gaat naar een goed doel. Inclusief de veilingkosten gaat er 4300 euro naar Bednet, een organisatie die gehandicapte en zieke kinderen van computers en andere technologie voorziet zodat ze vanuit huis schoollessen kunnen volgen.

De veiling was onderdeel van festival 'De stad van Elsschot', waarmee Antwerpen een van zijn meest bekende schrijvers dit jaar eert.

Kaas

Willem Elsschot was het pseudoniem van Alphonsus Josephus de Ridder. Kaas (1933) en Lijmen/Het Been (1938) zijn de bekendste werken van de schrijver een poëet.

In 1951 werd hij onderscheiden met de Constantijn Huygensprijs. Elsschot overleed op 31 mei 1960 in Antwerpen, in datzelfde jaar werd de 'Staatsprijs ter bekroning van een schrijversloopbaan' aan hem toegekend.

Over zijn bed schreef hij in Kaas: "Het echtelijk bed vind ik de meest geschikte plaats voor het bespreken van ernstige aangelegenheden.”