In hoeverre kun je de tragedie in je privéleven relativeren als geweld en doodslag dagelijkse kost zijn? Interessante thriller in de reeks met rechercheur Thorne als hoofdpersoon.

Eigenlijk tel je als thrillerschrijver niet meer mee als je geen daverend personage als rechercheur weet neer te zetten. Soms zijn deze karakters dermate sterk dat de lezer eerder benieuwd is naar het wel en wee van hun rechercheurs dan de whodunnit. Van dat kaliber is Thorne.

Een stevige plot is in zulke gevallen alleen maar mooi meegenomen, dus voor de volledigheid: ook op dat front overtuigt Billingham.

Thorne ziet zich geconfronteerd met een Londense moordzaak die aan spanning wint als er soortgelijke moordgevallen opduiken. Over de link gaan we natuurlijk niets verklappen (dus maar weer eens de waarschuwing: lees niet de achterflap want daarmee beroof je jezelf van een van de verrassende ontwikkelingen).

Thorne boeit

Thorne’s aantrekkingskracht zijn z’n onvoorspelbare gedrag en gevoel voor – vaak geestige – understatement.

Af en toe moet je even teruglezen (‘Zei hij dat nou echt?’) omdat de subtiliteit van dit personage verpakt is in ogenschijnlijk onschuldige beslissingen of opmerkingen. Dat intrigeert. Dat boeit. Het werkt.

Big issues

Billingham geeft in Erfelijk belast zijn protagonist en diens vrouw Louise een persoonlijk drama om uit te knobbelen. Ze zijn beiden werkzaam in dezelfde branche waarin geweld, wreedheid en misdaad dagelijkse kost zijn.

Ze raken op een hellend vlak als ze hun eigen recente—en pijnlijke – ervaring aan hun werk gaan spiegelen, en daarmee boort Billingham een pracht van een (sub?)plot aan. Hoever kun je gaan met relativeren? Billingham maakt er een bijna filosofische studie van, maar geheel des Thornes zonder hoogdravende teksten. Een interessante thriller.