MOSKOU - Bijna veertig jaar na de eerste publicatie is het befaamde boek De Goelag Archipel van de Russische schrijver Aleksandr Solzjenitsyn als schoolboek verschenen.

De ingekorte versie van het ooggetuigenverslag van Solzjenitsyn in de werkkampen tijdens het regime van Josef Stalin wordt verplichte kost voor Russische middelbare scholieren.

Dat meldden Russische media dinsdag. Premier Vladimir Poetin, zelf ooit spion voor de geheime dienst van de Sovjet-Unie, prees het boek.

Toekomst

''Zonder de kennis over wat hier is beschreven, krijgen we nooit een goed beeld van ons land en kunnen we niet over de toekomst nadenken'', zei Poetin bij de presentatie van het schoolboek.

Het boek werd in 1973 in Parijs voor het eerst gepubliceerd en gaat over de gruwelijke ervaringen in werkkampen in Siberië waar tegenstanders van het Sovjetsysteem heropgevoed werden.

Sovjet-Unie

Vele miljoenen mensen overleefden de kampen niet. In de toenmalige Sovjet-Unie was het boek tot 1989 alleen illegaal verkijgbaar.

De Goelag Archipel geldt als het meesterwerk van Solzjenitsyn. Hij won in 1970 de Nobelprijs voor de Literatuur voor zijn hele oeuvre.