Een zwarte man in Texas is veroordeeld tot de doodstraf, die over enkele dagen zal worden voltrokken. Voor- en tegenstanders slijpen de messen: fasten your seatbelt voor vintage Grisham juridisch spektakel.

Dinsdag is “de wereldwijde lancering” van het merk Grisham, alsof het een nieuwe iToy betreft. Het event draait om de legal thriller De bekentenis, een vintage Grisham over juridische dwalingen en de chaotische acrobatiek van het Amerikaanse strafrecht dat nauw samenhangt met media, politiek, geld, laksheid, wraakzucht en roem.

Onderwerp van dit circus is de jonge Afro-Amerikaanse Donté Drumm, die negen jaar geleden ter dood is veroordeeld voor de verkrachting van en moord op een zeventienjarige scholiere. Over een paar dagen zal hij de dodelijke injectie toegediend krijgen.

Zijn advocaten, overtuigd van zijn onschuld, vechten met hun laatste wapens om Donté alsnog vrij te krijgen. Buiten het gerechtsgebouw verzamelt zich een aanzwellende menigte van boze Afro-Amerikanen en de principiëlen die bij elke doodstraf met hun spandoeken klaarstaan.

Lijken- en graantjepikkers

Honderden mijlen verderop, in de Amerikaanse staat Kansas, krijgt een dominee bezoek van een ex-gedetineerde die net op vrije voeten is.

Hij beweert dat Donté onschuldig is. Is het de zoveelste gek die een graantje wil meepikken van het Donté-evenement, of ligt er straks een Afro-Amerikaan in zijn kist omdat er al zoveel grenzen zijn overschreden dat het in dit soort zaken niet eens meer om schuldig/onschuldig gaat?

De mazen in de wet zijn in Grisham’s oeuvre, zeker in het afgelopen decennium, uitgedijd tot Grand Canyon-kloven. En het gegeven “rechtspraak = mediasensatie”, dat als een drieste klimop over dit spektakel van tegenstrijdige belangen woekert, groeit mee.

Het maakt van Grishams thrillers een entertaining hoenderhok vol advocaten, aanklagers, sensatiebakken en mediageilaards, gouverneurs, rechercheurs, persmuskieten, treurende en om wraak schreeuwende familieleden – terwijl het wetboek steeds vaker eenzaam in het hoekje stof staat te vergaren.

Brakke research

Of de soep in het echt net zo heet wordt opgediend, is natuurlijk de vraag. En al zit er in Grishams boeken een zekere toon van verontwaardigde urgentie, moeten we dat toch niet te serieus nemen.

In het nawoord dekt de auteur zich in door eerlijk te bekennen dat hij een hekel aan research heeft en de feiten graag naar zijn hand mag zetten. Aha.