AMSTERDAM – Het eerste exemplaar van De Held, het nieuwste werk van Jessica Durlacher, is dankzij een indrukwekkende speech van collega en vriend Afshin Ellian uitgereikt aan een ontroerde schrijfster.

Durlachers jongste werk werd donderdag gepresenteerd bij uitgeverij de Bezige Bij.

Echtgenoot en schrijver Leon de Winter en dochter Moon woonden de presentatie digitaal bij via Skype vanuit hun verblijf in het Amerikaanse Santa Monica.

Na enig geroezemoes van de literair angehauchte bezoekers, die veel en graag naar het Skype-schermpje wuifden, kreeg Ellian de aanwezigen tot een eerbiedige stilte - en de schrijfster tot tranen - met zijn prachtige speech, waarin hij, via zijn eigen ervaringen als Iraans dissident, de vergelijking trok tussen Coetzee's prachtige Disgrace en Durlacher's Held.

Geweld als thema

Ellian's korte essay maakte zo'n diepe indruk omdat hij het thema van het boek verbond met zijn eigen ervaringen met terreur als -achteraf gezien - te geweldloze dissident.

Daarbij ging het effect van de beschouwende toon waarop hij de brute dreiging van toen beschreef aan niemand voorbij. Zeker niet aan Durlacher die in haar dankwoord als verklaring van haar tranen nog eens duidelijk maakte dat ze de emoties die ze in haar boek beschreef ook eerst had moeten voelen om ze goed te kunnen beschrijven.

Goed en kwaad

De Held gaat over Sara Silverstein die in een bos oog in oog komt te staan met een verkrachter. Nadat haar familie vervolgens op gewelddadige wijze wordt overvallen, raakt de het hoofdpersonage alle grip op het onderscheid tussen goed en kwaad kwijt.