Voor hobbykoks die alle kookboeken al hebben is dit standaardwerk een aanrader. Zónder plaatjes, zónder recepten. Maar boordevol met alle essentiële informatie die in al die andere kookboeken ontbreken.

McGee is bekend als de autoriteit die door de top-chefs zelf geraadpleegd wordt. Hij heeft al een prijswinnend werk op zijn naam, On Food and Cooking. Van zijn hand is ook The Curious Cook, een bundeling van zijn columns in de New York Times.

Nu ligt daar een indrukwekkend instructieboek met zo'n 550 pagina's vol kennis en techniek. Er staat alles in wat iemand die graag goed kookt nog eens na zou willen slaan. En wat verder geen enkele sterrenchef je in zijn kleurige showcases zal vertellen.

Dit boek gaat van begin tot einde over de technieken die je kunt gebruiken om eten beter tot zijn recht te laten komen. Dat begint met de spullen en instrumenten die je in je keuken kunt kiezen.

Gaat serieus in op kook- en bak- en braad-apparatuur. Geeft adviezen over de inkoop van ingrediënten en legt uit hoe je ze moet keuren en vers houden. En levert geweldige omrekentabellen met maten, gewichten en temperaturen.

Technieken

Het mooie van het boek is dat geen enkele techniek te moeilijk voor je is. Zo helder beschrijft McGee wat je doen moet. Hoe je aardappels moet pureren. Hoe je welk deeg moet bewerken, koelen, rollen of slaan.

Hoe je pizza's knapperig kunt houden. Of vruchten pocheren. Waarvoor je aluminiumfolie wel of niet kan gebruiken. Kortom, zoals de ondertitel zegt, hoe je het beste kunt maken van voedsel en van recepten.

Keys to Good Cooking is een kookboek voor wie alle receptenboeken al heeft.

Nederlandse titel: Goed koken