LONDEN/STOCKHOLM - De Zweedse bestsellerauteur Stieg Larsson trainde in de jaren zeventig Eritrese vrouwen hoe granaatwerpers te gebruiken.

Dat heeft John Henri Holmberg, een naaste vriend van de overleden Larsson, onthuld in het boek Afterword dat samen met de drie thrillers van Larsson in een luxe verpakking verschenen is. Dat meldden Britse media zaterdag.

De vrouwen maakten deel uit van de marxistische vrijheidsbeweging ELPF die streefde naar onafhankelijkheid van Ethiopië, aldus Holmberg.

Nierontsteking

Larsson verbleef in 1977 een tijd in Eritrea totdat hij door een nierontsteking gedwongen terug naar huis moest. Graeme Atkinson, redacteur van het Britse tijdschrift Searchlight waar Larsson jarenlang stukken voor schreef, heeft het nieuws bevestigd.

In de Britse krant The Guardian zegt hij dat Larsson een revolutionaire socialist was die ''geloofde in een beter leven en gelijkheid voor iedereen''. ''Het feit dat er extreme armoede in Afrika was, vervulde hem met ontzetting'', aldus Atkinson.

Onaf manuscript

Wereldwijd zijn van Larssons postuum verschenen Millenniumtrilogie meer dan 40 miljoen boeken verkocht.

Er is nog een onaf manuscript van Larsson, onthulde Holmberg eerder, dat in handen zou zijn van de partner van Larsson, Eva Gabrielsson.

Het verhaal zou zich afspelen in een gehucht op het Canadese arctische Bankseiland. Van de geplande 440 pagina's had Larsson er 330 af, waaronder het begin en einde van het boek. Gabrielsson en familie van Larsson liggen met elkaar in de clinch over de erfenis van Larsson.