Ier schrijft boek over misbruik door priester

AMSTERDAM - De Ier Colm O'Gorman (44) werd als kind jarenlang misbruikt door zijn charismatische priester. Maar hij krabbelde op, klaagde de paus aan en won. Hij schreef een zeer persoonlijk boek over zijn leven, zijn strijd en de macht van de Kerk.

O'Gorman vluchtte weg uit zijn dorp, sliep op wc's en had seks in ruil voor onderdak. Zijn boek, 'De man die de paus aanklaagde', verscheen deze week in het Nederlands. Drie vragen aan Colm O'Gorman.

Je geeft een gedetailleerde beschrijving van het structurele misbruik door priester Sean Fortune en jouw gevoelens daarbij. Zou je willen dat wijlen Fortune jouw boek had kunnen lezen?

''Instinctief zeg ik nee. Ik heb altijd gehoopt dat hij zijn daden onder ogen zou zien. Toen hij zelfmoord pleegde, vond ik het enorm tragisch dat hij zo vastbesloten was geen verantwoording af te leggen.

Dat hij liever zijn eigen leven nam dan zijn daden onder ogen te zien. Maar ik denk dat ik toch niet zou willen dat hij het boek zou lezen, omdat hij dan zo dicht bij me zou komen.''

Toen Fortune jou misbruikte, ontkende je dat voor jezelf. Je vertelde het niemand en je gaf jezelf de schuld. Pas jaren later luchtte je je hart. Waarom vertelde je niemand meteen dat hij je misbruikt had?

''In mijn jeugd keek iedereen in Ierland altijd naar de Kerk. Voor alles. De Kerk had meer aanzien en meer autoriteit dan de Staat. Ik heb altijd geleerd dat priesters de goedheid zelve waren, ze konden niets verkeerd doen. Zolang ik me goed gedroeg, zou alles ook goedkomen.

Het enige dat ik wist was dat ik naar priesters moest luisteren, dat seks heel slecht was en dat ik niemand moest lastigvallen. Dat waren absolute waarheden voor me. En toen werd ik opeens seksueel misbruikt door een priester. Dus òf alles wat ik wist, was een leugen, òf ik moest een andere manier vinden om aan mezelf uit te leggen wat er was gebeurd.''

Er komen de laatste tijd steeds meer misbruikschandalen aan het licht. Talloze veertigers, vijftigers, maar ook bejaarden gaven al aan misbruikt te zijn door geestelijken. Nu is de autoriteit van de Kerk minder dan vroeger en bovendien is iedereen meer alert op misbruik. In hoeverre denk je dat misbruik nog voorkomt?

''De meeste kinderen worden thuis misbruikt door iemand die ze vertrouwen: vaders, moeders of familieleden. Dat gebeurt ook nu nog. Zolang mensen autoriteit en toegang tot kwetsbare groepen hebben, zal er altijd misbruik zijn.''

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie