WESTERBORK - Drenthe moet over een paar jaar een Jan Kruis-museum krijgen. Dat heeft de tekenaar vrijdag gemeld. Het gebouw, dat als voorlopige naam De Hof van Jan, Jans en de Kinderen heeft, moet waarschijnlijk verrijzen in het dorp Westerbork.

''Een aantal jaar geleden is in de luwte een stichting opgericht om het plan te concretiseren’’, vertelt Kruis. ''Maar inmiddels zijn er al schetsen van hoe het eruit gaat zien. Met de provincie en de gemeente Midden-Drenthe praten we nu over de bestemmingsplannen en de financiering.’’

Volgens de tekenaar moet het ''een pleisterplaats worden die bezoekers het gevoel geeft dat ze op bezoek komen bij Jan, Jans en de kinderen.’’

In het museum moet onder meer een grote collectie tekeningen en parafernalia van de beroemde stripfamilie en hun maker worden geëxposeerd. Ook komt er volgens de huidige plannen een grand café ''in Jan-Jans-stijl’’ in het gebouw, stelt Kruis.

Provincie

De 77-jarige tekenaar, die al lange tijd in Drenthe woont, hoopt dat het museum ook ''een goede bijdrage kan leveren aan het op de kaart zetten van onze prachtige provincie''.

Kruis brak in de jaren zeventig door met de stripserie Jan, Jans en de Kinderen, die inmiddels al veertig jaar in het damesblad Libelle verschijnt. Van de strip worden jaarlijks meer dan 125.000 exemplaren verkocht.

Zelf tekent Kruis de strip al ruim tien jaar niet meer. Hij maakte de afgelopen jaren wel een stripversie van het boek Woutertje Pieterse van Multatuli en verleent zijn medewerking aan het digitale stripblad Kwynk.