ROTTERDAM - Rotterdam gaat de komende jaren snijden in het aantal bibliotheken. Tussen 2011 en 2016 sluit de gemeente veertien wijkvestigingen.

Daar staat tegenover dat daarvoor in de plaats twee grote bibliotheken verschijnen in de deelgemeenten IJsselmonde en Delfshaven. Daarnaast begint de stad in 2013 een experiment met een jongerenbieb in de Afrikaanderwijk op Zuid.

Dat schrijft verantwoordelijk wethouder Antoinette Laan (VVD) donderdag aan de gemeenteraad.

De havenstad kent momenteel, naast de Centrale Bibliotheek, 24 wijkvestigingen, een Brede Schoolbibliotheek en een bibliobus. Het college wil de komende vier jaar 2,1 miljoen euro bezuinigen op de bieb.

Een reorganistie hing echter al langer in de lucht, aldus Laan. Dat is nodig omdat de burger bijvoorbeeld ruimere openingstijden van bibliotheken verwacht. Dat ligt in de havenstad gemiddeld nu op 20 uur per week, waardoor bijvoorbeeld werkende mensen maar moeilijk boeken kunnen lenen.

Grote bibliotheken

Rotterdam wil daarom in 2020 zes grote bibliotheken hebben, verspreid over de stad en met veel ruimere openingstijden. Daar worden niet alleen boeken uitgeleend, maar zijn er ook studeerruimten, komen er een cultureel en educatieve programma's en trekken de bibliotheken er meer op uit naar scholen.

Voor bewoners in meer afgelegen gebieden als Hoek van Holland en minder mobiele mensen zoals kinderen en ouderen worden onder meer bibliobussen ingezet. Daarnaast wordt de bezorg-aan-huisservice verder uitgebreid.