Booker Prize naar Howard Jacobson

LONDEN - De Britse schrijver Howard Jacobson heeft dinsdag de Man Booker Prize 2010 gekregen voor zijn roman The Finkler Question. De uitreiking werd rechtstreeks uitgezonden door de omroep BBC.

Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van 50.000 pond (ruim 56.000 euro). De jury prijst Jacobsons boek onder meer vanwege de uiterst grappige, scherpe en intelligente teksten.

In The Finkler Question beschrijft de 68-jarige Jacobson wat het betekent om Joods te zijn in deze tijd.

"Ik ben sprakeloos", zo begon Jacobson zijn speech in de Londense Guild Hall. "Gelukkig heb ik een speech voorbereid. Hij dateert van 1983. Zo lang heb ik moeten wachten".

Hilary Mantel

De Man Booker Prize wordt jaarlijks uitgereikt aan een auteur uit een van de landen van het Britse Gemenebest en de Republiek Ierland. Vorig jaar kreeg de Britse schrijfster Hilary Mantel de onderscheiding voor haar roman Wolf Hall.

Jacobson stond in het verleden al twee keer op de long list voor de Man Booker Prize. De schrijver en columnist die in Londen woont en werkt, schopte het echter nooit tot de short list, de laatste selectie van zes romans. Dit jaar overkwam hem dat wel, en had hij direct succes bij de uitverkiezing.

Voor de uitreiking van dinsdagavond gold Jacobson niet als favoriet. Bij de bookmakers werden de kansen van onder anderen Tom McCarthy's roman C veel hoger aangeslagen.

Jacobsen wint Booker Prize

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie