Amsterdamse bibliotheek vreest sluiten vestigingen

AMSTERDAM - De Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) vreest dat door de vorige week aangekondigde bezuinigingen vijf à zes van de 28 vestigingen in de hoofdstad de deuren moeten sluiten.

Directeur Hans van Velzen vindt de korting op de subsidie veel te ver gaan, zo liet hij maandag weten.

De directeur zei er begrip voor te hebben dat er besparingen nodig zijn en gaf aan daar als OBA ook een bijdrage aan te leveren.

''We leveren in 2011 al 1,3 miljoen euro in. Daar hoor je ons niet over.'' Het is vooral de 3,5 miljoen euro, op een totaal van 30 miljoen, die er in de stadsdelen wordt gekort die Van Velzen dwars zit. Hij noemt deze bezuinigingen ''buitenproportioneel en onredelijk''.

Stadsdelen

Met name voor multiculturele stadsdelen als Nieuw-West en West betreurt de directeur de bezuinigingen. In deze wijken speelt de bibliotheek een belangrijke rol. ''Elke vestiging heeft rond de 25.000 leden. We zijn laagdrempelig en verlenen toegang tot alle culturen.

Ook in de Turkse en Marokkaanse gemeenschap is de bibliotheek belangrijk.'' Bovendien is volgens Van Velzen ongeveer 30 tot 40 procent van de personeelsleden van de OBA van allochtone afkomst.

De directeur is niet van plan zich zomaar bij de aangekondigde besparingen neer te leggen. ''We gaan er volop tegenaan dit te voorkomen. Ik denk dat we ook veel actie vanuit de bewoners kunnen verwachten, want ik krijg nu al telefoontjes van mensen die ons willen ondersteunen.''

Lees meer over:
OBA

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie