John Powell – How Music Works

“Wo man singt, dort lass' dich ruhig nieder, böse Menschen haben keine Lieder. “ Ieder behoorlijk mens houdt natuurlijk van muziek en je hoeft er ook niks van te weten om ervan te kunnen genieten. Maar voor bijna iedereen komt er een moment dat hij er ook wat meer van wil weten.

En daar is dan dit magnifieke boekje van John Powell.

Powell slaagt erin om ons te laten begrijpen hoe muziek werkt met dezelfde geestige meeslependheid als die waarin Bill Bryson ons de kwantum mechanica bijbracht. Hij zorgt voor glashelder begrip door alles terug te brengen tot biologie en natuurkunde.

Biologie, want we hebben onze zintuigen bijvoorbeeld uitsluitend gekregen voor zelfbehoud: een hard geluid betekent dat we verdacht moeten worden op gevaar. En natuurkunde: iedere octaaf verschilt bijvoorbeeld met een factor 2 van de vorige.

Geluiden en tonen

Op zo'n basale wijze gaan we begrijpen wat het verschil is tussen geluiden en tonen. Hoe relatief een absoluut gehoor is. Hoe tegenwoordig door toepassing van fysica lage tonen zeer goed gereproduceerd kunnen worden uit kleine speakerboxjes.

En verder waarom we begonnen zijn met vijftoons-systemen en wat er allemaal gebeuren moest toen we daaraan niet meer genoeg hadden. Hoe de vader van Galileo, Vincenze Galilei, al in 1581 de juiste mathematische becijfering had voor de verhoudingen van de twaalf tonen in de octaaf, maar nog een eeuw of wat genegeerd werd.

Emoties

Vervolgens mogen we snappen waarom die twaalf tonen bijna nooit tegelijkertijd gebruikt worden, reden waarom er majeur en mineur is. Terwijl een kind kan horen of je van een stukje verdrietige of vrolijke gevoelens krijgt, toont Powell aan hoe relatief ook dit weer is.

En dan zijn er instructieve hoofdstukjes over luisteren, over hoe orkesten spelen, over geluidsinstallaties, of CD's echt slechter zijn dan vinyl en wat verder ter tafel komt.

Het wordt langzamerhand alweer tijd om te gaan uitzoeken wat we onze vrienden en geliefden straks cadeau zullen geven. Deze aanstekelijke uitleg over de werking van muziek zal ze vast en zeker met genoegen aan u doen denken.

Lees meer over:
Tip de redactie