Bond klaagt over vloeken in kinderboeken

VEENENDAAL - De Bond tegen het vloeken beteurt het grove taalgebruik in een aantal kinderboeken dat dit jaar met een Zilveren Griffel is bekroond. Vooral de boeken Tiffany Dop en Hoe het varken aan zijn krulstaart kwam, bevatten volgens de bond opvallend veel grof en godslasterlijk taalgebruik.

De bond voert elk jaar een kinderboekenonderzoek uit. De lezersjury kon de inhoud van het boek Tiffany Dop van Tjibbe Veldkamp niet waarderen ''wegens het gewelddadige en seksistische karakter''.

''Ook het boek Hoe het varken aan zijn krulstaart kwam van Gerda Denhooven is ronduit blasfemisch: van God wordt een karikatuur gemaakt en de auteur laat God vloeken'', aldus de bond maandag.

Het boek Voordat jij er was bevat geen grove woorden, maar het met een Gouden Griffel bekroonde boek van Daan Remmerts de Vries kan volgens de bond wel worden gezien als een parodie op het scheppingsverhaal.

Auteurs

De bond gaat contact opnemen met de auteurs van kinderboeken en zal in contact treden met de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) over het taalgebruik in kinderboeken.

Volgens de bond blijkt uit eerder onderzoek dat 63 procent van de ouders nagenoeg altijd let op het taalgebruik bij aanschaf van een kinderboek. Daarnaast denkt 94 procent dat vloeken in kinderboeken een negatieve invloed heeft op jeugdige lezers.

Tip de redactie