'Seks, drugs & rock 'n roll dankzij Booker Prize'

AMSTERDAM - Met Wolf Hall, die net in Nederlandse vertaling is verschenen, won Hilary Mantel in 2009 de prestigieuze Man Booker Prize. De Booker Prize 2010 wordt op 12 oktober uitgereikt. NU.nl sprak met Mantel over seks, drugs & rock ’n roll en Thomas Cromwell als koppelaar voor Henry VIII.

De £50.000-vraag: natuurlijk zijn we bloedjenieuwsgierig wat u met het geld van de Booker 2009 heeft gedaan, maar dat is niet netjes. Laten we het zo stellen: heeft u met uw prijs kunnen doen wat u wilde doen?

"Ik had niet echt vastomlijnde plannen. Dat je met de Booker Prize 50.000 pond kon winnen wist ik, maar dan heb je ook nog de extra cheques van de omhooggeschoten verkoopcijfers. Mijn enige plan was eigenlijk om de hypotheek van mijn nieuwe appartement af te lossen, en dat heb ik dus gedaan.

Niet echt glamorous, hè? Ik heb altijd het gevoel dat ik tegen journalisten iets moet zeggen als “O, ik heb het geld besteed aan seks, drugs & rock and roll”, maar dat is alleen grappig als je me kent: ik ben 58, veel te dik en aan de preutse kant. Maar schrijvers hebben kennelijk een bepaalde reputatie hoog te houden."

Heeft de Booker Prize uw leven veranderd?

"Op de keper beschouwd niet. Mijn leven bestaat nog altijd uit mij en mijn schrijfblok en wat er in mijn hoofd zit, en zo was het al voor Wolf Hall uitkwam. Extern verandert er wel een en ander: je wordt opeens getorpedeerd met allerlei deftige uitnodigingen en reisjes.

Maar mijn agenda zat gewoon vol, en als je de lokale bibliotheek had beloofd om naar hun toe te komen laat je ze niet barsten omdat je bent gevraagd naar Brazilië te komen. Al met al was het wel een merkwaardig jaar.

Ik werd ziek, moest onder het mes en er staat nog meer gesnij op stapel. Het is maar goed dat ik een jaar geleden nog niet wist wat me boven het hoofd hing. Mijn dagelijkse bezigheden hebben drie maanden stilgelegen, al ben ik altijd aantekeningen blijven maken."

Wat kunt u zich nog herinneren van de avond van de Booker-ceremonie?

"Hoe ongelooflijk snel ik van mijn stoel sprong toen ik mijn naam hoorde. Het leek wel alsof ik al jaren op een startblok stond en opeens als een komeet omhoog schoot."

Wie zijn uw favorieten voor de Booker 2010?

"Ik heb niet de hele shortlist gelezen (met fictie loop ik sowieso altijd een jaar achter), maar Peter Carey is een extreem getalenteerde en veelzijdige schrijver. En David Mitchell staat tot mijn spijt niet op de shortlist dit jaar."

Wolf Hall gaat over Thomas Cromwell: zouden we kunnen stellen dat u nieuwe lagen hebt weten toe te voegen aan de clichématige historische figuur Cromwell? Hebt u het idee dat u hem beter hebt leren kennen?

"Dat is lastig te zeggen. Misschien heb ik zijn karakter wel goeddeels verzonnen? Het is niet makkelijk hem zoveel eeuwen later te typeren en wie weet was hij indertijd al moeilijk te doorgronden.

Naar verluidt was hij een sociale, vrome man en een groot spreker, wat haaks staat op zijn reputatie als duistere, schimmige figuur. Hij moest in elk geval opnieuw geschapen worden en wel met een open mind. Ik heb geprobeerd om allerlei dingetjes over hem te weten te komen, andere dingen waarvoor historici zich door de bank genomen interesseren.

Je weet natuurlijk nooit hoe dicht je dan bij de waarheid komt, maar hij moet als boekpersonage geloofwaardig zijn en gebaseerd op de beste informatie die je kunt verzamelen."

U werkt aan een sequel van Wolf Hall – kunt u daar iets meer over vertellen?

"In het eerste hoofdstuk van “The Mirror & The Light” gaat Thomas Cromwell op vakantie. Hij zit in Wolf Hall in Wiltshire, is zich onaangenaam bewust van Henry VIII’s fascinatie voor Jane Seymour en vraagt zich af of Anne Boleyn, echtgenote no. 2, niet heel erg in de weg begint te zitten.

Haar vernietiging staat hoog op zijn To Do-lijstje, en zo kan hij zich tegelijkertijd ontdoen van een aantal mannen die hem dwars hebben gezeten. Tevens moet hij die deerniswekkende prinses Mary redden van de dodelijke razernij van haar vader.

Kort daarop dreigt er een burgeroorlog en de opstandelingen eisen Cromwells hoofd. Hij zal hoger op de ladder moeten klimmen en uiteindelijk zal Henry hem tot graaf benoemen, maar voorlopig heeft Cromwell zijn handen vol aan het afhouden van zijn belagers.

Het zal er eindelijk op uitdraaien dat hij nog een huwelijk voor de koning arrangeert – dat rampzalig afloopt – maar zijn aartsvijanden weten van geen wijken en sturen aan op een coup.

Nadat hij de koning nog één keer helpt met een scheiding, eindigt hij in Wolf Hall zoals hij is begonnen: bloedend en op sterven na dood. Hoe graag ik hier nog een vervolg op zou willen schrijven en hem nogmaals het land wil laten besturen: deze keer zal het doek definitief vallen voor Thomas Cromwell."

Hilary Mantel – Wolf Hall.
Vertaling: Ine Willems

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie