AMSTERDAM –  De Nobelprijs voor de Literatuur is toegekend aan de Peruaanse schrijver en oud-politicus Mario Vargas Llosa.

Dat heeft het Nobelprijscomité donderdag in de Zweedse hoofdstad Stockholm bekendgemaakt.

Vargas Llosa (74) is de eerste Peruaan die de prijs heeft gekregen. De laatste Spaanstalige schrijver aan wie de prijs werd toegekend, was in 1990 de Mexicaan Octavio Paz.

Vargas Llosa wordt algemeen gezien als een van de meest invloedrijke denkers van Latijns-Amerika.

De Nobelprijs, waaraan een bedrag van 10 miljoen Zweedse kronen (1,5 miljoen euro) is verbonden is aan Vargas Llosa toegekend voor ''de manier waarop hij machtsstructuren in kaart brengt en zijn scherpzinnige beelden van het verzet, de opstandigheid en de nederlaag van het individu.''

Strijd

De boeken van Vargas Llosa zijn gebaseerd op de constante strijd tussen dictatuur en democratie in het Peru van zijn jeugd. Hij debuteerde in 1957 met de verhalenbundels De Leiders en De Grootvader.

Drie jaar later verhuisde hij naar Parijs. In de Franse hoofdstad hoopte hij te gaan studeren, maar dat plan mislukte en hij besloot te gaan schrijven.

Begin jaren zestig verscheen zijn eerste roman, getiteld De stad en de honden. Bekende boeken van zijn hand zijn De jonge honden van Miraflores, Gesprek in de kathedraal en De oorlog van het einde van de wereld.

Ontroerd

Vargas Llosa heeft ''zeer ontroerd en enthousiast'' gereageerd, toen hem werd meegedeeld dat hem dit jaar de Nobelprijs voor Literatuur was toegekend. Dat heeft de voorzitter van de jury van de prijs, Peter Englund, donderdag gezegd. Llosa verblijft in New York. Hij doceert aan de Universiteit van Princeton.

Volgens Englund was de auteur om 05.00 uur (11.00 uur Nederlandse tijd) opgestaan om zich op een college voor te bereiden. Het telefoontje uit Stockholm kreeg hij om kwart voor zeven en hij was al druk aan de slag.

Vargas Llosa heeft Englund gezegd dat hij bij de prijsuitreiking, op 10 december in Stockholm, aanwezig zal zijn.

Spaanstalig

Vargas Llosa is de elfde Spaanstalige winnaar van de Nobelprijs voor de Literatuur. De eerste was de Spanjaard José Echegaray in 1904. Andere Spaanstalige winnaars waren onder anderen Pablo Neruda (1971) en Gabriel Garcia Márquez (1982).

Nobelprijs voor de Literatuur