AMSTERDAM - Maartje Wortel heeft met haar verhalenbundel Dit Is Jouw Huis de Anton Wachterprijs gewonnen. De prijs wordt een in de twee jaar uitgereikt voor het beste literaire debuut.

Deze keer waren er volgens de organisatie honderden inzendingen.

De verhalen in het boek van Wortel gaan volgens de jury over 'absurde dingen'. Bijvoorbeeld een meisje dat foto's maakt van huizen van wildvreemden of een zwijgend kind in de achtertuin.

Wortel heeft zaterdag van schrijver en jurylid Maarten 't Hart gehoord dat ze de prijs in de wacht heeft gesleept. Waarom juist zij van de vijf genomineerden heeft gewonnen, wordt bij de uitreiking bekendgemaakt.

De prijs wordt zaterdag 6 november uitgereikt in Harlingen, de geboortestad van Simon Vestdijk en zijn pseudoniem Anton Wachter.

Anne-Ginne Goemans

De Anton Wachterprijs wordt sinds 1977 eens in de twee jaar door een vakjury toegekend aan het beste prozadebuut. De vorige keer, in 2008, won Anne-Gine Goemans met haar roman Ziekzoekers. Eerdere winnaars waren onder anderen A.F.Th. van der Heijden en Tessa de Loo.

In 2000 ontstond ophef rond de uitreiking toen de winnaar Marek van der Jagt helemaal geen debutant bleek te zijn, maar een pseudoniem van Arnon Grunberg. Zijn debuutroman 'Blauwe maandagen' was in 1994 al bekroond.