AMSTERDAM – De Koninklijke Bibliotheek heeft donderdag scans en een transcriptie van de middeleeuwse verhalen over ridder van de Ronde Tafel Lancelot online gepubliceerd.

Het handschrift van de zogenaamde ‘Lancelotcompilatie’ bestaat uit tien verschillende teksten. Drie hiervan gaan over Lancelot zelf. Van de bekendste ridder van de Ronde Tafel van koning Arthur zijn de verhalen ‘Lanceloet’, ‘Queeste van den Grale’ en ‘Arturs doet’ overgebleven.

Deze drie teksten gaan volgens de bibliotheek terug op een Franse trilogie uit de dertiende eeuw. Het overspel dat Lancelot pleegt met Guinevere, de vrouw van Koning Arthur, speelt in deze verhalen een belangrijke rol.

Daarnaast is een compilatie zeven andere verhalen over personen uit de omgeving van koning Arthur online te zien. Deze gaan onder anderen over figuren als Perceval, Torec en Walewein.

De Koninklijke Bibliotheek in Den Haag stelde eerder al middeleeuwse handschriften van Gruuthuse en Beatrijs digitaal beschikbaar. Alle afbeeldingen uit Middeleeuwse werken zijn op een speciale website te zien.