DORDRECHT - De schrijfster Ellen Heijmerikx heeft met haar boek Blinde wereld de Academica Debutantenprijs 2010 gewonnen. Hieraan is een bedrag verbonden van 15.000 euro en een sculptuur. Dat heeft de organisatie donderdag bekendgemaakt.

Het boek gaat over een meisje dat opgroeit in een gezin dat lid is van de Noorse Broederschap, een uiterst religieuze groepering die meent het enig ware geloof te hebben. De rest van de mensheid is blind volgens deze broederschap.

Heijmerikx (1963) groeide ook op in een streng religieus gezin dat lid was van de Gemeente van de Noorse Broeders, een gemeenschap die 'wereldlijke invloeden' probeert uit te bannen.

Aanmoedigingsprijs

De vier overige genomineerden voor deze literaire debuutprijs waren: Paul Baeten Gronda (Nemen wij dan samen afscheid van de liefde), Stine Jensen (Dokter Jazz), Michiel Klein Nulent (De tram van half zeven), Joost Vandecasteele (Hoe de wereld perfect functioneert zonder mij). Deze debutanten kregen ieder een aanmoedigingsprijs van 1500 euro.

De Academica Debutantenprijs wordt sinds 1995 jaarlijks uitgereikt. Eerdere winnaars waren onder anderen Anna Enquist (Het meesterstuk), Jessica Durlacher (Het geweten), Erwin Mortier (Marcel), Joyce Roodnat ('t Is zo weer nacht) en Gerbrand Bakker (Boven is het stil).