Oorlogsjournalistiek in boekvorm is zoveel onthullender en genuanceerder, zo blijkt wel uit dit uitstekend geschreven boek van verslaggever Joeri Boom die zowel embedded als umembedded in Uruzgan verbleef.

'Als een nacht met duizend sterren' is zoals journalistiek moet zijn over de Nederlandse missie in de Afghaanse provincie Uruzgan (2006 -2010). Glasheldere verslaggeving, diepgravend onderzoekswerk, goed onderbouwde weergave van de feiten, zonder overheidscensuur.

Over die censuur: de aanvankelijke berichtgeving over onze aanwezigheid in Afghanistan is op zijn best wormstekig te noemen, en in dit boek staat beschreven hoe dat komt. De auteur doet dat op neutrale toon en blijft bij de feiten die hij heeft kunnen achterhalen.

Waarom we besloten naar Uruzgan te gaan, het verloop van deze missie, wat we daar hebben bereikt en onder welke omstandigheden, de rol van de Nederlandse politiek, reacties van de Afghaanse burgers en de corruptie.

Het zijn het soort vragen die in dit boek worden beantwoord door een journalist die niet bleef afwachten welke pasklare informatie hij kreeg geserveerd, maar die zelf op onderzoek is uitgegaan en uiteindelijk unembedded door Uruzgan ging reizen.

Ontluisterend

Ik vond dit boek ontluisterend en geweldig. Met name omdat dit geen ‘ik in Uruzgan’-boek is waarmee je het gevoel krijgt de persoonlijke mening van een auteur te moeten volgen – net zomin als Boom de hem aangereikte informatie voor lief wilde nemen.

Van het begin tot het eind is dit een weergave van de feiten die Boom wist te achterhalen, en dat zijn er veel. Het is een moedige, indrukwekkende eyeopener die leest als een trein, ook dat nog eens.