AMSTERDAM – "Iemand die in Wassenaar opgroeit, heeft een heel ander wereldbeeld dan een Marokkaan uit Amsterdam-West. Maar dat hoeft niet te betekenen dat je hetzelfde land niet kunt gebruiken", aldus schrijver van Alleen maar nette mensen Robert Vuijsje in een interview met Playboy.

“We moeten het kunstmatige idee loslaten dat iedereen hetzelfde is.” De schrijver van de controversiële bestseller is van mening dat zowel autochtoon als allochtoon Nederland een beetje moet werken aan het slagen van een multiculturele samenleving.

“Het komt natuurlijk van twee kanten. In mijn boek beschrijf ik een beetje hoe het voelt om als Marokkaan behandeld te worden. Dan kan ik me best voorstellen dat je je niet altijd thuis voelt in Nederland."

"Aan de andere kant: sommige groepen willen zich op de een of andere manier ook niet welkom voelen”, zegt Vuijsje in het maandblad.

Nieuw boek

De auteur vertelt verder al lange tijd op een laag pitje te werken aan een nieuw boek. Door alle drukte die zowel het succes als de controverse rond Alleen maar nette mensen de afgelopen anderhalf jaar hebben gebracht, is een tweede werk er nog niet gekomen.

“Ik weet niet of het verstandig is om al te vertellen waar het over gaat”, aldus Vuijsje. “Ik heb het wel al allemaal in mijn hoofd.”

Hoewel hij niet als primair doel heeft “een soort multi-cultifiguur” te worden, moet Vuijsjes nieuwe boek ook enigszins in die hoek worden gezocht, zo zegt hij.

“Ik weet niet of er weer zo’n maatschappelijke verontwaardiging zal optreden. Ik zou wel prettig vinden als het ergens zou wringen. Een combinatie van amusement en pijnlijk, dat vind ik altijd wel een prettige eigenschap voor verhalen.”

Amsterdam

Alleen maar nette mensen verhaalt over een Joodse inwoner van Amsterdam die vaak voor Marokkaan wordt aangezien. Het boek schetste uiteenlopende milieus in de hoofdstad en legt de vinger op zere plekken van de multiculturele samenleving.

Vuijsjes debuutroman werd in 2009 onderscheiden met de Gouden Uil en in 2010 met de Inktkaap.