AMSTERDAM - Nederland is volgend jaar gastland op de boekenbeurs van Peking. Deze week is daarover met de Chinese beursorganisatie overeenstemming bereikt, maakte het Nederlands Letterenfonds woensdag bekend.

De boekenbeurs in de hoofdstad van China is in omvang de vierde ter wereld.

Minstens twintig Nederlandse schrijvers, illustratoren en vormgevers zullen in Peking hun boeken presenteren, lezingen geven en Chinese collega's ontmoeten.

Speciale aandacht is er voor kinder- en jeugdliteratuur, kunstenaar Vincent van Gogh, het werk van auteur en diplomaat Robert van Gulik en boeken over Nederlandse vormgeving en architectuur, die in China zeer gewild zijn.

Literaire werken

De afgelopen zes jaar zijn meer dan vijftig Nederlandse literaire werken vertaald en uitgebracht in China. Ruim veertig titels zijn in voorbereiding en worden voorafgaand aan de boekenbeurs in september 2011 gepresenteerd.

Zeer onlangs werden met een uitgever in Nanjing besprekingen afgerond over de Chinese uitgave van De donkere kamer van Damocles en Nooit meer slapen, beide van Willem Frederik Hermans.

Ook kunnen Chinezen zich binnenkort verdiepen in onder meer Boven is het stil van Gerbrand Bakker, meerdere titels van Annie M.G. Schmidt en de Dolfje Weerwolfje-boeken van Paul van Loon.

Belangstelling

In China is steeds meer belangstelling voor hedendaagse westerse literatuur, aldus directeur Henk Pröpper van het Nederlands Letterenfonds.

Nederland is volgens hem ook het eerste kleine land dat centraal staat op de boekenbeurs. De organisatie heeft vooraf geen enkele (politieke) beperking opgelegd, zegt Pröpper.

''Ze willen alleen weten welke titels en schrijvers binnenkomen.''