AMSTERDAM – Amerikaanse onderzoekers hebben een omstreden nieuwe reconstructie gemaakt van het gezicht van schrijver William Shakespeare.

Het 3D-model van het gelaat van Shakespeare is gemaakt met de nieuwste computertechnologie in opdracht van het televisiestation The History Channel.

De reconstructie laat een kale man met een ringbaardje zien. Verder heeft Shakespeare op de afbeelding holle ogen en een trieste gelaatsuitdrukking.

Het computermodel is gebaseerd op een dodenmasker dat in 1840 is gevonden in de Duitse stad Darmstadt, zo meldt de Britse krant The Daily Mail

Portretten

Verschillende onderzoekers zijn er van overtuigd dat het masker stamt uit 1616, toen Shakespeare vermoedelijk overleed aan kanker. Dodenmaskers werden vroeger vaak gemaakt om het uiterlijk van een overleden persoon te bewaren, zodat er portretten konden worden gemaakt.

Tot nu toe suggereerden schilderingen en andere historische afbeeldingen echter dat Shakespare een heel ander uiterlijk had dan op de nieuwe gezichtsreconstructie.

“De resultaten van ons forensisch onderzoek zijn schokkend”, verklaart directeur Stuart Clark Clarke van The History Channel in de Britse krant The Daily Mail. “De door ons gebruikte computertechnologie zal ervoor zorgen dat de geschiedenisboeken over Shakespeare straks herschreven moeten worden.”

Onbetrouwbaar

Maar veel wetenschappers betwijfelen of de reconstructie van Shakespeare betrouwbaar is. Tot nu toe is niet onomstotelijk bewezen dat het dodenmasker uit Darmstadt ook echt aan de schrijver toebehoorde.

De voorzitter van de Shakespeare Birthplace Trust gelooft dan niet dat het computermodel een goede weergave is van het uiterlijk van Shakespeare. “Shakespeare was nog geen bekend figuur toen hij overleed”, verklaart Stanley Welles in de Daily Mail. “Het is dus onwaarschijnlijk dat er een dodenmasker van hem is gemaakt.

De gezichtsreconstructie van Shakespeare wordt op 13 september voor het eerst op televisie vertoond in het programma Death Masks op The History Channel.