AMSTERDAM – Tony Blair schrapt een signeersessie die hij later deze week zou houden in Londen. Hij wil naar eigen zeggen niet voor overlast zorgen. De Britse oud-premier werd zaterdag in Dublin opgewacht door demonstranten.

“Ik heb besloten niet te komen signeren omdat ik niet wil dat het publiek hinder ondervindt van de onvermijdelijke ophef die de demonstranten veroorzaken”, aldus Blair maandag in the Guardian. Blair publiceerde vorige week zijn memoires.

De oud-premier van Groot-Brittannie werd zaterdag bij een zelfde bijeenkomst in het Ierse Dublin bekogeld met schoenen en eieren. Dit uit protest tegen zijn rol bij de oorlog in Irak.

In zijn boek doet Blair een aantal stevige uitspraken. Zo noemt hij zijn opvolger Gordon Brown “een ramp” en “soms om gek van te worden”. Ook Irak komt in de memoires aan de orde. “De afloop was bloediger, vreselijker, angstaanjagender dan iedereen had kunnen bedenken”, schrijft Blair.

Spijt

Ook betuigt hij spijt: ''Uiteraard, zoals ik zei, is de harde en onvermijdelijke waarheid dat Saddam zeker massavernietigingswapens had omdat hij ze heeft gebruikt, maar we hebben ze nooit gevonden. De informatie bleek onjuist te zijn. We hebben dat toegegeven. We hebben excuus aangeboden. We hebben het zelfs uitgelegd.''

Blair belooft de Londense boekhandel een aantal gesigndeerde exemplaren van ‘A Journey’ toe te sturen.

Demonstratie Dublin