AMSTERDAM - De Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor Fictie en Non-fictie heeft de tiplijst van 25 boeken bekendgemaakt voor de prestigieuze AKO Literatuurprijs.

Winnie Sorgdrager, voorzitter van de stichting, maakte dit in Amsterdam bekend tijdens Manuscripta, de officiële opening van het nieuwe boekenseizoen.

Op de tiplijst staan onder meer Bernhard (door Annejet van der Zijl), Scheepsjournaal (Cees Nooteboom), Zoete mond (Thomas Rosenboom), Een soort familie (Kees van Beijnum), Dorsvloer vol confetti (Franca Treur), Mama Tandoori (Ernest van der Kwast). Treur en Van der Kwast werden zondag ook genomineerd voor de NS Publieksprijs 2010.

Femke Halsema

De jury, onder voorzitterschap van Femke Halsema, maakt uit deze tiplijst een selectie van maximaal zes titels. Deze lijst wordt 1 oktober gepresenteerd tijdens een uitzending van het NPS-programma Nieuwsuur.

Op 8 november wordt de winnaar bekend. De winnaar krijgt 50.000 euro en een sculptuur van Eugène Peters. Boeken die verschenen zijn tussen juli 2009 en juli dit jaar komen voor de AKO Literatuurprijs in aanmerking.