AMSTERDAM - De Vastgoedfraude (Vasco van der Boon & Gerben van der Marel), Mama Tandoori (Ernest van der Kwast), Godenslaap (Erwin Mortier), Dorsvloer vol confetti (Franca Treur), Cruise (Suzanne Vermeer) en Op klaarlichte dag (Simone van der Vlugt) zijn genomineerd voor de NS Publieksprijs 2010.

Dat heeft de Stichting CPNB zondag bekendgemaakt in Amsterdam tijdens Manuscripta, de feestelijke opening van het nieuwe boekenseizoen.

Het betreft drie literaire werken, twee spannende boeken en een journalistieke bestseller. De NS Publieksprijs is de enige boekenprijs in Nederland waarbij het publiek de winnaar bepaalt. Stemmen kan tot en met 14 oktober.

Op 19 oktober wordt de winnaar bekendgemaakt. Het publiek kan stemmen via www.nspublieksprijs.nl. Daarnaast is er ook een kernjury bestaande uit driehonderd leden. Deze jury is zondag geïnstalleerd. Het publiek en de jury bepalen samen welk boek wint.

De NS Publieksprijs bestaat uit de eretitel Boek van het jaar 2010, een geldbedrag van 7500 euro, een 1e klas Jaarabonnement van de NS en een sculptuur van de kunstenaar Jeroen Henneman. Vorig jaar won het boek Het diner van Herman Koch. Geert Mak en Hella S. Haasse wonnen de prijs twee keer.

Manuscripta

Het literaire evenement Manuscripta begon zaterdag in de Westergasfabriek in Amsterdam. Ruim 175 auteurs uit binnen- en buitenland vertellen over hun werk. Daarnaast zijn zondag honderd uitgevers aanwezig die hun nieuwste boekuitgaven toen.