LOS ANGELES - De Amerikaanse cartoonist Paul Conrad is zaterdag op 86-jarige leeftijd overleden. Dat meldde de Los Angeles Times, de krant waar hij dertig jaar voor werkte.

Conrad won drie keer de Pulitzerprijs, een belangrijke prijs voor journalisten.

Hij nam in zijn zwart-witte tekeningen vooral Amerikaanse presidenten op de hak. Zijn favoriete doelwit was president Richard Nixon, die hem op zijn lijst van vijanden zette. Volgens zoon David zag Conrad dat als een van zijn beste prestaties.

Ook Ronald Reagan moest het tijdens zijn presidentsschap regelmatig ontgelden. Hij had de gewoonte om tijdens het ontbijt de krant te lezen en belde soms verontwaardigd de uitgever van de Los Angeles Times om zijn beklag te doen over de cartoon van de dag.

Bush

President George W. Bush kreeg eveneens te maken met de scherpe kritiek van Conrad. Hij beeldde de leider af met een lange neus, met daarop de tekst massavernietigingswapens.

Ook tekende hij Bush een keer bestaande uit vier keer het woord leugens. Conrad was zeer kritisch over de inval van de Amerikanen in Irak. Bush stelde altijd dat dictator Saddam Hoessein de beschikking had over massavernietigingswapens, maar die werden nooit gevonden.