BERLIJN - Het controversiële boek van de Duitse bankier Thilo Sarrazin vliegt de winkels uit. Dat meldde uitgeverij DVA vrijdag.

Veel boekhandels zijn inmiddels al door de derde druk van het boek 'Deutschland schafft sich ab' (Duitsland schaft zichzelf af) heen.

Volgens de uitgever ligt de vierde druk, met 80.000 exemplaren, maandag in de boekhandels. Tot de vijfde en zesde druk is inmiddels opdracht gegeven.

De geplande totale oplage ligt op 250.000 boeken. In het boek schrijft Sarrazin onder meer dat immigranten Duitsland steeds dommer maken. Hij vindt dat de Turken in Berlijn geen andere functie hebben dan groente en fruit te verkopen.

Voorraad

Duitse boekhandels wachten met smart op een nieuwe levering: ''Ik weet geen enkele boekenwinkel in de buurt die het boek nog in voorraad heeft'', aldus een medewerker van een boekhandel in Sindelfingen, waar de omstreden bankier in november een signeersessie heeft gepland.

De Duitse Bundesbank wil dat de Duitse president, Christian Wulff, de ontslagprocedure van Sarrazin als bestuurslid van de bank inzet. Wulff heeft vrijdag de regering om een standpunt daarover gevraagd.