AMSTERDAM - De boekrecensenten van NU.nl over hun favorieten voor de shortlist van de Man Booker Prize 2010.

Op 7 september maakt de jury van de Man Booker Prize bekend welke zes van de dertien boeken op de Shortlist komen: de definitieve kandidaten die meedingen naar de prestigieuze Britse literatuurprijs.

NU.nl's boekrecensenten doen voor even alsof ze in de schoenen van de jury staan.

"We hebben daarbij natuurlijk het voordeel dat we niet gehinderd worden door overwegingen van uitgeefpolitieke of Gemenebest-belangen. Wij kijken uitsluitend naar de titels bij het lezen waarvan we kippenvel kregen, schaterlach of tranen. Boeken die lang bij ons blijven, ons verbazen, verbeteren, maar vooral: verblijden", aldus Anne Jongeling, Bartje Tegelaars en Leo Stumpel.

De keus van de redactie in willekeurige volgorde:

Thomas McCarthy - C. Om de duizelingwekkende tocht waarop hij ons meevoert langs gedachten, belevenissen, ideeën en gebeurtenissen. Waarbij we van de ene verrassing in de andere vielen.

Emma Donoghue - Room. Om de pure manier waarop ze ons een afschuwelijke situatie laat meebeleven. Met veel gevoel maar zonder spoor van vals sentiment. Om het bijzondere verhaal dat op zo'n oorspronkelijke en geloofwaardige wijze verteld wordt vanuit het gezichtspunt van een vijfjarig jongetje.

David Mitchell – The thousand autumns of Jacob the Zoet. Om de virtuoze wijze waarop hij ons meeneemt naar een fascinerende episode uit onze vaderlandse geschiedenis. En om de subtiele beschrijving van een onmogelijke liefde.

Paul Murray - Skippy Dies. Skippy en zijn vrienden hebben voor eeuwig ons hart gestolen. Puberteit beleven op een internaat, waar eigenlijk alles erop gericht is om je vooral maar niet te laten ontdekken wat je echt weten wilt, leidt tot veel keet en veel leed.

Howard Jacobson - The Finkler Question. Het valt niet mee om jood te zijn. Je weet niet waarop en wanneer je trots moet zijn of je moet schamen. Je hebt geen idee hoe belangrijk dat soort problemen is. Briljant geschreven. Met niet alleen diepgevoeld begrip voor de conflicten. Maar gelukkig ook voldoende van het ingrediënt waarmee de joden zich meestal weten te redden: bizarre humor.

Peter Carey - Parrot and Olivier in America. Omdat Peter Carey zo briljant en rijkgeschakeerd weet te schrijven dat hij er altijd bijzit. En misschien zelfs voor de derde keer gaat winnen!