AMSTERDAM - Manuscripta, de opening van het nieuwe boekenseizoen, begint dit jaar voor het eerst op zaterdagavond. Het literaire festival in de Westergasfabriek in Amsterdam duurt dit weekeinde daardoor drie dagen.

Adriaan van Dis en de Israëlische schrijver Meir Shalev bijten het spits af. Van Dis vertelt over zijn nieuwe roman Tikkop, waarin twee vrienden elkaar weerzien. Verder treden dan onder anderen Karin Slaughter en Arthur Japin op.

Ook is de voorpremière te zien van de film Snel geld, naar het boek van de Zweedse schrijver Jens Lapidus. De avond wordt afgesloten door Kees van Kooten die voorleest uit de bundel Zo wordt u gelukkig, zijn vertaalde gedichten van Billy Collins.

Ook zondag zijn er tal van activiteiten. Ruim 175 auteurs zijn dan aanwezig en vertellen over hun nieuwe boek.

Onder anderen Lulu Wang, Saskia Noort, Remco Campert, Tommy Wieringa, Jan Siebelink, Bernhard Schlink hebben toegezegd aanwezig te zijn.

Uitgevers

Daarnaast zijn honderd uitgevers present die hun nieuwste boekuitgaven tonen. De VPRO besteedt aandacht aan het literaire feest en zendt onder meer het televisieprogramma Boeken live uit vanaf Manuscripta.

Zondag worden ook de zes genomineerde titels voor de NS Publieksprijs 2010 bekendgemaakt. De winnaar wordt 19 oktober bekend. Maandag wordt de winnaar bekend van de Selexyz debuutprijs en de eerste tiplijst voor de AKO Literatuurprijs.