DEN HAAG - De bibliotheken zitten weer in de lift. Vorig jaar hebben ze ruim 100.000 nieuwe leden binnengehaald. Dat is een flinke toename nadat jarenlang het ledenaantal was afgenomen. Dat liet de Vereniging van Openbare Bibliotheken (Vob) donderdag weten.

De helft van de leden bestaat uit kinderen en jongeren tot en met zeventien jaar. In totaal waren vorig jaar ruim vier miljoen Nederlanders lid van de bieb.

Het uitlenen van boeken is nog de belangrijkste activiteit, maar er komen steeds meer andere diensten bij.

''De bibliotheek wordt steeds meer een openbare plek voor cultuur en informatie. Blijkbaar is er grote behoefte aan de extra activiteiten'', zegt Vob-directeur Ap de Vries. ''De nieuwe presentatieconcepten slaan blijkbaar goed aan.''

Winkelconcept

Met haar zogenoemde 'winkelconcept' heeft bibliotheek Almere een ledengroei van bijna 8,5 procent bereikt. Categorieën zijn samengevoegd in aparte 'winkels' met namen als: De Versafdeling, Hoogspanning en De Living.

Vooral jongeren en studenten zijn de doelgroep van de eerste afdeling die voorziet in alles wat nieuw en 'happening' is. Hoogspanning omvat onder andere thrillerboeken en De Living is een speciale afdeling voor vrouwen.

''Zo kan er geshopt worden op verschillende afdelingen'', aldus Mynke Stoffers van de bibliotheek.

Wensen

Het grote 'winkelcentrum' is beter afgestemd op de wensen van leden. Stoffers: ''Zo grenst De Living, voor vrouwen van 20 tot 50 jaar, aan de peuter- en kleuterhoek. Op deze manier kunnen vrouwen hun kinderen beter in de gaten houden, terwijl zij zelf een boekje lezen.''

Daarnaast is er een groot aanbod op cultureel gebied. De bibliotheek biedt workshops en cursussen aan en beschikt over een theaterzaal en nieuwscafé.