AMSTERDAM - Oud-politieman en schrijver Appie Baantjer werd geboren op 16 september 1923 op het toenmalige eiland Urk. Hij werkte 28 jaar (tot 1983) op het politiebureau Warmoesstraat in de rosse buurt van Amsterdam. Daar spelen zijn boeken zich ook af.

Baantjer begon te schrijven om de spanningen van zijn dagelijkse arbeid te verwerken.

''Een proces-verbaal schiet altijd tekort, want er speelt veel meer. Het verhaal achter dat verhaal kon ik niet kwijt en daarom ben ik indertijd gaan schrijven. Ik zeg altijd weer dat ik een bom duiten aan mijn frustratie heb verdiend'', vatte hij zijn schrijverschap eens samen.

Exemplaren

Baantjer produceerde gedurende enkele decennia twee boeken per jaar. Van zijn ruim vijftig titels, waarin hoofdinspecteur De Cock - mijn naam is De Cock met ceeooceekaa - en zijn assistent Vledder de hoofdrol spelen, werden miljoenen exemplaren verkocht.

De Cock werd ook in het buitenland een graag gelezen gast, getuige vertalingen in onder meer het Engels, Pools, Duits en zelfs Chinees.

Televisie

Toen de serie naar de boeken van Baantjer in de jaren negentig op de televisie verscheen, kreeg de gepensioneerde politieman er nog eens miljoenen fans bij.

De tv-serie kreeg in 1997 erkenning in de vorm van de Gouden Televizierring. ''Zoals Piet Römer gestalte geeft aan De Cock, dat klopt'', luidde het oordeel van de auteur.

Ontspanningslectuur

Literatuurcritici haalden vaak hun neus op voor Baantjer, omdat zijn boeken 'te vlak' zouden zijn. 'Ontspanningslectuur' was nog een van de vleiendste kwalificaties uit die hoek.

De schrijver zat er niet mee en waarom zou hij? Erkenning kreeg hij onder meer door de categorie Spannende Boeken van de Trouw Publieksprijs te winnen en hij was eens de best verkopende Nederlandse auteur met meer dan honderdduizend exemplaren.

Laatste

Vanaf 2007, het jaar dat zijn vrouw Marretje overleed, wilde Baantjer het wat langzamer aan doen. Hij besloot toen dat zijn zeventigste De Cock-boek (De Cock en de dood in gebed) de laatste zou worden.

Het afgelopen jaar werkte hij echter, met co-auteurs, toch weer aan nieuwe projecten. Zo bedacht hij de naam Baantjer Inc. voor een nieuwe reeks over de jonge Hendrick Zijlstra, de neef van De Cock.