AMSTERDAM - Schrijver Appie (Albert Cornelis) Baantjer is op 86-jarige leeftijd na een kort ziekbed overleden. Dat heeft zijn uitgeverij maandag meegedeeld.

Baantjer werd op 16 september 1923 geboren op Urk. Hij werd vooral bekend met zijn boekenreeks rond rechercheur De Cock. Van deze reeks zijn er ruim zeven miljoen verkocht.

Naar aanleiding van de boeken is ook een televisieserie gemaakt waarin acteur Piet Römer de hoofdrol vertolkte.

Baantjer werkte zelf tientallen jaren bij de Amsterdamse politie waarvan vele op het bekende bureau Warmoesstraat. Baantjers eerste verhaal, 5 x 8...Grijpt in, verscheen in 1958.

Het karakter van rechercheur de Cock, met cee-oo-cee-kaa, dook voor het eerst op in in het boek Een strop voor Bobby maar kreeg pas definitief vorm in de Cock en de wurger op zondag. Dat werk verscheen in 1965.

Slokdarmkanker

Volgens de Uitgever werd begin augustus bij de auteur een agressieve vorm van slokdarmkanker geconstateerd. De laatste dagen werd Baantjer verzorgd in een hospice in Alkmaar omringd door zijn dierbaren.

Op vrijdag 3 september wordt er een condoleancebijeenkomst gehouden in de Bonifatiuskerk in Medemblik. Volgens de bekendmaking van Uitgeverij De Fontein is deze toegankelijk voor iedereen die Appie Baantjer een warm hart toedraagt. De schrijver en oud-politieman zal in besloten kring worden begraven.

Baantjer trouwde in 1952 met Marretje van der Vaart, zij overleed in 2007 op 78-jarige leeftijd.

Joviaal

Baantjer was een joviale, vrolijke man. Dat stellen acteurs uit de serie Baantjer in een reactie op zijn overlijden.

''Hij zat lekker in zijn vel en liep niet naast zijn schoenen'', stelt acteur Serge-Henri Valcke, die in de serie commissaris Buitendam speelde. ''Het was altijd een feest om met hem te praten op de jaarlijkse Baantjer-borrels.''

Acteur Piet Römer, die twaalf jaar lang de hoofdrol van rechercheur De Cock vertolkte, had een goede band met hem, maar meent niet dat het zijn plek is om een reactie te geven op de dood van Baantjer.

''De boeken en de serie stonden redelijk los van elkaar'', stelt hij. ''Baantjer had de rechten verkocht en heeft zich er daarna nooit zoveel meer mee bemoeid.''

Korps

Het politiekorps Amsterdam-Amstelland treurt om het verlies van Baantjer. ''Het korps heeft met groot verdriet kennis genomen van het overlijden'', zo schrijft de politie maandag. Baantjer werkte bijna veertig jaar bij de Amsterdamse politie.

''We herdenken hem als een bijzonder mens en een uitstekend rechercheur. Hij was een ambassadeur voor ons korps en het recherchewerk.''

Volgens de politie nam de auteur, met zijn boeken en de televisieserie, miljoenen mensen mee in de romantiek en de spanning van het recherchewerk. ''We zullen hem missen en wensen zijn nabestaanden veel sterkte.''

Lees Tweets over de dood van Baantjer op NUlive

Appie Baantjer overleden